جشنواره بین المللی توراندخت به ابتکار بنیاد ملی توراندخت و در راستای تکریم بانوان هنرمند کشور و ظرفیت سازی و کشف استعدادهای جامعه هنری بانوان برگزار می گردد.
عنوان این جشنواره برگرفته از نام استاد و معلم فرزانه، بانو توراندخت عمرانی می باشد که اساتید و فرهیختگان بسیاری را در طول سالهای تدریس خویش به جامعه علمی کشور تقدیم نمودند و در شهریور ١٣۹۹ جهان فانی را به اجابت دعوت حق ترک نمودند.
توجه و انعکاس نقش ممتاز زنان جامعه ایران با الهام از آرمان های دین مبین اسلام در توسعه و ترویج فرهنگ و هنر و تمدن اسلامی از اهداف اساسی و اصلی این جشنواره محسوب می گردد.
اولین دوره این جشنواره در سه بخش فیلم و سینما، موسیقی و هنرهای تجسمی متمرکز می باشد. از اهدافِ مهمِ جشنواره بین المللی توراندخت تعالی هنر و فرهنگ سرزمینمان ایران می باشد. دورهمند بودن، موضوعمحور بودن و تمرکز بر دعوت از آثارِ بانوان هنرمند در بخش های فیلم، موسیقی و هنر های تجسمی جشنواره از سیاست های بنیادین جشنواره می باشد تا فرصتی برای نمایش توانمندیهای بانوان هنرمند مستعد کشور و مجالی برای انعکاس ارزش های هنری و فرهنگی این بخش عظیم از جامعه ایران باشد.
تلاش دستاندرکاران جشنواره توراندخت بر دخیل کردن هرچه بیشتر علاقمندان به هنر، در فرآیند برگزاری جشنواره و استفاده از ظرفیتهای انسانی و فرهنگیِ مراکز فرهنگی و هنری و ایجاد فضایی برابر برای همهی زنان مستعد و خلاق می باشد.
جشنواره توراندخت گرچه اختصاص به بانوان هنرمند کشور دارد اما حضور همه هنرمندان، پزوهشگران و اساتیدی که دغدغه انعکاس تلاش ها و دستاوردهای هنری و فرهنگی بانوان کشور عزیزمان را دارند ارج خواهیم نهاد.
برگزاری این جشنواره در سطح بین المللی به دنبال ایجاد بستری ست جهت شناسایی مولفههای فرهنگی مشترک برای تقویت و تحکیم پیوند ملتهای منطقه به شمار میآید و در این زمینه به دلیل مشترکات دینی،آئینی و آرمانی کشورمان با بسیاری از کشورهای منطقه و ضرورت همگرایی و تعامل ، بی تردید جریانات فرهنگی و سینمایی و رسانه ای در این عرصه میتوانند نقش موثر و جهت بخشی ایفا نمایند و این جشنواره در واقع گام مهم و تاثیرگذاری در این راستا به شمار میآید.
اعتلای هنر موسیقی متناسب با فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی از اهداف عالیه بخش موسیقی جشنواره توراندخت می باشد. این جشنواره گامی ست در راستای شناسایی و تبیین صحیح گونه های مختلف موسیقیایی با تکیه بر شاخصه های روحی، روانی و فطری زنان هنرمند. معرفی موسیقی و دستاوردهای هنری جامعه زنان در حوزه موسیقی غیر غنایی به عنوان ابزاری برای توسعه و تبیین مضامین عالی فرهنگی و اجتماعی در تمدن ایراین اسلامی، ظرفیت سازی و حمایت از استعدادهای هنری جامعه زنان کشور، کمک به ارتقاء و اعتلای اگاهی و دانش موسیقیایی در جامعه هنری زنان کشور و ایجاد بستری مناسب برای انعکاس دستآوردهای جامعه هنری زنان کشور در حوزه موسیقی از جمله اهداف عالیه بخش موسیقی جشنواره می باشد. این بخش از جشنواره توراندخت همچون سایر بخش های جشنواره در سطح ملی و بین المللی به دریافت و بررسی آثار ارسالی خواهد پرداخت. سیاست کلی جشنواره در حوزه موسیقی همسو با نظرت مراجع عظام تقلید بوده و از اشاعه و انعکاس و داوری و انتخاب هر گونه اثری که بر طبق چارچوب های فقهی مصداق موسیقی لهوی و غنا باشد خودداری خواهد نمود. لازم به ذکر است با توجه به عدم جواز خوانندگی زنان در نزد فقهای عظام، این جشنواره هیچ گونه آثاری را در حوزه خوانندگی زنان نخواهد پذیرفت و داوری و انتخاب نخواهد نمود.
در بخش هنرهای تجسمی ، سیاست جشنواره توراندخت با هدف تعالی بخشی، هویتمندی هنر بانوان کشور بر اساس مؤلفههای فرهنگی دوران معاصر ایران، جریان سازی مؤثر مفهومی و ساختاری در حوزه هنرهای تجسمی کشور، مشارکت پررنگ انجمنها و تشکلهای هنری بویزه در حوزه آثار هنرمندان زن کشور، حضور فراگیر همه طیفها و جناحهای فکری از جامعه هنری و دعوت مستقیم از استادان برجسته کشور در هر یک از رشتههای تخصصی هنر نقاشی و خطاطی جهت مشارکت در بخش های مختلف جشنواره می باشد. با اعطای نشان عالی هنرهای تجسمی به مفاخر جامعه هنری بانوان کشور و تندیس طاووس زرین جشنواره به برگزیدگان، بنیاد توراندخت بر آنست تا به اعتلا و اعتبار روزافزون هنرهای تجسمی و دستاوردهای هنری جامعه زنان ایران دست یازد. مشارکت شهرستانها در برنامههای جشنواره و نمایش آثار هنرمندان در تالارهای نمایشگاهی از دیگر برنامههای جشنواره جهت تعمیم و گسترش اهداف جشنواره در بخش هنرهای تجسمی می باشد. دست یابی به مبانی هنر هویتمند در حوزه فعالیت زنان هنرمند معاصر جامعه ایران از اهداف بنیادین جشنواره توراندخت می باشد. نشانه شناسی، اسطوره شناسی، نقش هنرهای تجسمی در قوام و تثبیت هویتی جامعه معاصر ایران ، نیازسنجی کاربردی در زندگی ایرانیان با تکیه بر هنرهای تجسمی ، نقش زنان هنرمند در مناسبات اجتماعی و هنجارهای مردمی جامعه ایران ، بوم شناسی و توجه به فولکلورها، نقش هنرهای تجسمی در انعکاس رویدادهای معاصر، ریشه یابی تغییرات فرهنگی در جامعه هنری زنان کشور پس از انقلاب اسلامی ، چگونگی بهرهمندی از مبانی هنرهای تجسمی جهانی در چارچوب هنر ایرانی اسلامی، خلاقیتهای فردی زنان هنرمند و تأثیرات تحولات جامعه بر رشد و تعالی آن از جمله مواردی ست که در چارچوب بخش هنرهای تجسمی جشنواره توراندخت مورد توجه قرار خواهد گرفت. آنچه جشنواره توراندخت رسالت مهم خود تلقی می نماید توجه به این مساله است که تکرار و تقلید هنر جهانیان و گرته برداری از آثار پیشینیان نیاز هنری جامعه امروز ما را تأمین نمیکند بلکه با اتکا به ریشهها و بنهای هنر ایرانی اسلامی و ظرفیت بسیار عظیم بانوان هنرمند کشور ، باید درصدد تلاش و پویایی هنر معاصر ایران باشیم.
استفاده از کارکردها و تاثیرات سینما درجهت معرفی دغدغه های جامعه بانوان کشور و چالش های موجود در این حوزه و ترسیم دستآوردهای سینمای کشور از اهداف شکل گیری و برپایی بخش سینمای جشنواره توراندخت می باشد. جشنواره بینالمللی توراندخت، با شعار” هنر یک تعادل است” و با هدف ترویج این مساله که هنر یک ابزار تبلیغی نیست بلکه، هنر یک حقیقت است به حمایت از آثار برتر جامعه سینمایی بانوان کشور در چارچوب فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی و همچنین گسترش تعاملات و همگرایی منطقه ای وجهانی با محوریت انعکاس هنر بانوان مسلمان و با استفاده از مؤلفههای مشترک مذهبی، فرهنگی و هنری مبادرت خواهد نمود.
این جشنواره از جمله بسترها و سازو کارهای موثر درشناسایی مولفههای فرهنگی برای تقویت و تحکیم پیوند ملتها به شمار میآید و در این زمینه به دلیل مشترکات دینی،آئینی و آرمانی کشورمان با بسیاری از کشورهای منطقه و ضرورت همگرایی و تعامل ، بی تردید جریانات فرهنگی و سینمایی و رسانه ای در این عرصه میتوانند نقش موثر و جهت بخشی ایفا نمایند و این جشنواره در واقع گام مهم و تاثیرگذاری در این راستا به شمار میآید و لذا توجه و نمایش نقش ممتاز زنان جامعه ایران با الهام از آرمان های دین مبین اسلام در توسعه و ترویج فرهنگ و هنر و تمدن اسلامی از اهداف اساسی و اصلی این جشنواره محسوب می گردد.
جشنواره فیلم توراندخت در بخش های مسابقه سینمای ایران ، مسابقه سینمای بینالملل ، بخش مسابقه سینمای زن، بخش مسابقه فیلمنامه نویسی ، و بخش جنبی برگزار میشود و شرکت آثار درقالب مسابقه فیلم های سینمایی، کوتاه، مستند ، تولید فیلم های کوتاه موضوعی ، مسابقه فیلمنامه نویسی و بخش های جنبی طراحی و پی ریزی شده است.